top of page
הגנת הסביבה במסורת היהודית

"בל תשחית" הוא איסור מדאוריתה (כלומר מהתורה) על השחתת דבר שבני אדם יכולים ליהנות ממנו. מקורו בפסוק האוסר לגדוע בשרירות לב עצי פרי:

רַק עֵץ אֲשֶׁר-תֵּדַע, כִּי-לֹא-עֵץ מַאֲכָל הוּא--אֹתוֹ תַשְׁחִית

(דברים כ, כ)

האיסור המקראי מתייחס אמנם לסיטואציה ספציפית של בניית מתקנים צבאיים בעת מלחמה, אך משמעותו היא רחבה בהרבה.

הפסוק מצביע על מקומו של אדם כחלק המטבע (כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה) וכך יישאר לנצח.

מאמרים

בנייה מקיימת​

על-פי הגישה המקובלת כיום בתחום הארכיטקטורה, על האדריכל לחשוב קודם כול על רעיון כלשהו, ואחר כך לקשר בין הרעיון לבין השטח שבו עתיד המבנה שהגה לקום. בבניה השגרתית לא קיימת בדרך כלל התייחסות לסובב, ואם היא קיימת - היא לוקחת בחשבון רק את הארכיטקטורה של הבתים הסמוכים. גישה זו מזמינה עימות בין האדם לטבע, ועלולה בין השאר לגרום לזיהום אוויר, לשפכים, לפגיעה בנוף ולשינוי האקלים.

 

קיים, לעומת זאת, סגנון בניה הפועל בכיוון ההפוך: קודם לומדים את השטח, ואז תופרים לו שמלה. זוהי הבניה המקיימת. 

בנייה מסורתית -
רוסיה תיכונה​

התנור הוא מרכז החיים של הבית. ממוקם תמיד במרכזו. זהו החלק היחיד של הבניין שבנוי לבנים והוא בעל יסוד נפר. באמצעות התנור מחממים את הבית, מבשלים בו ושומרים בו את האוכל, כדי שכל מי שנכנס הביתה מבחוץ, מהקור יוכל מייד לקבל אוכל חם. "התא" מעל התנור הוא חדר שינה לבני המשפחה המכובדים או החלשים ביותר. האינרציה התרמית של הלבנים עוזרת לשמור על חום התנור גם כשאינו מוסק.​

בנייה מסורתית - טיבט​

האקלים של טיבט הוא אקלים הררי מובהק: מאופניין בהבדלים משמעותיים מאוד בין הטמפרטורות של יום ולילה (12-15 מעלות בקיץ וכ-20 מעלות בחורף), קרינת שמש חזקה, רוחות עזות, המתחזקות ככל שהאוויר מתקרר, וחוסר חמצן (כשני שליש מכמות הרגילה של חמצן בגובה פני הים).

ני​הול סביבתי של מהלך הבנייה

ניהול סביבתי של אתר הבנייה נמנה בין דרישות ת"י 5281 (בנייה בת-קיימה) ואף מהווה תנאי סף להסמכה לפיו.

להלן פירוט הדרישות הקשורות  בניהול אתר הבנייה בשלבי שלד ועבודת הגימור.

ני​הול סביבתי בבנייה - הגנת החי והצומח

אחת הבעיות הסביבתיות החמורות ביותר היא הריסת השכבה העליונה, הפוריה, של הקרקע. כל החיים על פני כדור הארץ, לפחות בצורתם העכשווית, אפשריים רק בנוכחות הקרקע – היא משמשת מצע לצמחייה ובסיס לגידול האוכל. קרקע היא משאב הכי יקר בישראל והיחיד שלא ניתן להגדיל את כמותו או לייבא. אולם בשלב של חפירה הקודמת לכל בנייה או סלילת כביש מורידים את השכבה הפוריה של הקרקע וזורקים אותה למזבלה ללא כל רחמים. שם היא כבר אינה יכולה לתפקד כבית גידול לצמחים. כך נכדחו מינים רבים של פרחי בר וגם אורגניזמים אחרים.

משאב המים בישראל

בישראל מקובל לדבר על בעיה של מחסור במים, אולם מדי שנה מגיעים לשטחה עם המשקעים 7 מיליארד מטר מעוקב מים, כאשר כל הצריכה השנתית (כולל תעשייה, חקלאות והסכמים עם השכנים) מסתכמת רק בשני מיליארד מטר מעוקב.

חסכון במים

כל חסכון מתחיל מהקטנת צריכה במקור. לכן בתכנון פיתוח השטח רצוי להעדיף בעיקר צמחים המוגדרים כחסכוניים או חסכוניים מאוד במים לפי רשימת משרד החקלאות וצמחי בר.

סוגיית ים המלח

 

רוב מקורות המים שנכנסו בעבר אל האגם מוסטים למקומות אחרים, ומהנותר באגם עצמו שואבים כמויות נכבדות לצרכי התעשייה.

בשנת 1954 הוגבה סכר דגניה כדי להגדיל את נפח המים בכנרת, ומאז נחסמה כליל זרימת המים מהכנרת לים המלח, למעט בשני חורפים גשומים במיוחד בהם שחררו מים כדי למנוע הצפות מסביב. מאז תחילת פעילותו של המוביל הארצי בשנת 1954 ירדה זרימת המים בירדן ב-98%.

 

פסולת

 

מקובל לחשוב כי הבעייה הסביבתית העיקרית בפסולת היא נפח גדול. לאחרונה פותחו שיטות רבות ומגוונות להטמנה ועיבוד פסולת. שימוש בפסולת כחומר גלם, מחזור, מחליף במידה ניכרת את כריית המינרלים והמתכנות. זאת בהחלט מגמה חיובית.

חומרי בניין - לבנה תרמית, דגם סטפן
חלבנים תרמיות תוצרת הארץ הן חומר אקולוגי לבנייה באיכות גבוהה מאוד עם הגנה על איכות הסביבה ובריאות האדם, חסכון באנרגיה ומשבאי טבע.הלבנים מיוצרות במפעל טרקוטה אופקים מאדמה מקומית. ייצור בלעדי - 100% מחומרים מקומיים עם חציבה עצמית וכוח עבודה מקומי.

Valentina Nelin

 Green Building and Sustainable Architecture

bottom of page