top of page

עגנון 11 - מתחם מגורים ירוק בירושלים

בנייה ירוקה מעניקה משמעות נוספת לשטחים פתוחים, רחובות ומבנים. אלו הופכים לכלים פסיביים לאיסוף מים, לאקלום טבעי ולהפקת אנרגיה. לכן, לבנייה ירוקה תפקיד מכריע בהעלאת רמת החיים לכולם, בלחימה בעוני, בשמירת בריאות הציבור, בפתרון בעיות חברתיות ובהשגת עצמאות אנרגטית של המדינה.

תכנון אקלימי ושימור אנרגיה

פרויקט עגנון 11 כולו תוכנן בהתאם לעקרונות פיתוח בר-קיימא כבניין ירוק ביו-אקלימי משמר אנרגיה.

 

שימוש במכלול מידע מטאורולוגי נתן בסיס לחישוב מדויק של גודל הפתחים בבניין ואורך ההצללות. על בסיס ניתוח החשיפה לשמש של הבניין ותנאי מיזוג האוויר באתר הוכנו הנחיות מפורטות לצוות התכנון עם התייחסות ספציפית לכל אחת מחזיתות הבניין. יישום מדוקדק של הנחיות אלה בתכנון המפורט הביא להקטנה משמעותית של צריכת החשמל.

 

הצללה חיצונית, המחושבת על-פי זווית השמש מגינה בקיץ מפני החום, אך אינה מפריעה לחימום סולארי פסיבי בעונה הקרה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הצורך בשמירת איכות אוויר וטמפרטורה נוחה בדירות שמש נר לרגלי המתכננים, החל מקביעת הצורה הכללית של המבנה וכלה בבחירת חומרי גמר ופרטי גימור. כך, שיטת הנייה חדשה, חצי יבשה, מבטיחה קיר ישר ואסתטי לכל גובה הבניין וסחרור אוויר מתמיד. תא אוויר לגובה כל הקיר החיצוני משמש שכבת בידוד נוספת, משמעותית ומגדיל את המסה התרמית של המבנה כולו. מרווח אוויר נוסף בין קיר הבטון לבין קיר הגבס הדו-קרומי הפנימי, מוסיף בידוד תרמי ומסה תרמית ומונע היווצרות עיבוי.

 

נתונים מדעיים בדבר פיזור נכון של טמפרטורות לגובה חלל המגורים שמשו בסיס לבחירת חומרי הריצוף ומערכת החימום. העיקרון היה – להקטין מגע ישיר עם חומרים "מקררים" בחורף ולהגדיל את אפשרות החימום. לכן, נבחרה מערכת מיזוג אוויר המבוססת על שיטת VRF הכוללת חימום חסכוני תת-רצפתי על-ידי מים.

הכיוון העיקרי של הרוחות בירושלים הוא צפון-מערב. נתוני משטר הרוחות נלקחו בחשבון בעת תכנון העמדת האגפים השונים וגודל הפתחים. בכך מגבירים את ההגנה מרוח בחורף ומאפשרים הנאה מבריזה נעימה בקיץ.

יזם: חברת יצחק צבי ניימן להשכרה (1988) בע”מ
אדריכלים: קרלוס פרוס בשיתוף עם דפנה אלכסנדרוני
יעוץ בנייה ירוקה: ולנטינה נלין
איכות וגמישות 

הפרויקט עגנון 11 תוכנן בהתאמה מרבית לתבליט הטבעי של הקרקע ולסביבה. המבנן כמעט ואינו מסתיר נוף ואינו מונע חשיפה לשמש של בניינים שכנים וגם אינו מוסתר בעצמו. צורת הבניין מאפשרת חימום סולארי פסיבי בעונה הקרה בכל חלקי הפרויקט. מיקום הממ"דים מאפשר מגוון אפשרויות של תכנון. דוגמה של תכנון קומה סטנדרטית בחלק זה של המבנן מוצגת כאן ובה שילוב של שתי דירות בגדלים שונים בקומה אחת. בנוסף לכך, התכנון מאפשר שינוי בתפקודי היחידות בבניין לאורך שנים וניתן לשנות את החלוקה של החדרים בדירות ואת מספרם של החדרים, בהתאם לצרכים המשתנים של המשפחה.

 

 


 

שימור מערכות אקולוגיות

במהלך התכנון, החפירה והבנייה נעשו מאמצים מיוחדים כדי לא לפגוע בדרכי הניקוז הקיימות בשטח, לא לפגוע בהזנת מי התהום ולא ליצור עומס יתר על מערכות הניקוז. בתכנון מערכת הניקוז וטרם תחילת החפירות באתר בוצע סקר אקולוגי מקיף ונערכה רשימה של החי והצומח. אותרו מספר זנים של צמחים נדירים. הם הועברו לשמורת פרחי הבר הירושלמית ולאחר השלמת הבנייה חלקם יוחזרו לאתר וישולבו בפיתוח הנוף בו. בפרויקט ננקטו שורה של צעדים הנועדים להגדיל את כמות המסה הירוקה בשטח. במקום מפלס מגונן מקורי אחד - הקרקע, נוצר מגוון: חצרות, פרגולות וגגות ירוקים. 

 

 

ניהול סביבתי של מהלך הבנייה

במהלך החציבה החומר שנחצב הועבר לשימוש חוזר מחוץ לאתר הבנייה. רוב החומר שימש למילוי כבישים. חלק מחומר החציבה – אבנים מקומיות יפות שנמצאו מתאימות לכך, הועברו לצורך עיצוב הנוף בשמורת פרחי הבר הירושלמית.

 

במסגרת תכנון האתר לתקופת הבנייה יוחדו בו שטחים מיוחדים למחזור חומרי בנייה שונים: בטון, גבס, אבן, חמרי מליטה, פלדה, קרטונים, עץ וחומרים נוספים.

 

הגדר האמנותית, שתחמהאת האתר בתקופת הבניה, היא חלק נוסף בניהול הסביבתי של מהלך הבנייה. בבחירת השפה הויזואלית של העיצובים נעשה מאמץ מיוחד לשמור על הגוונים המקוריים של האדמה והצמחייה המקומית. כשהושלמה התקנת העיצובים האמנותיים התקיימה במקום השקת הגדר עם דיון בהשתתפות אמנים ירושלמיים על משמעות הגדרות במרחב האורבאני ותוך חיזוק הקשר עם הקהילה המקומית ותרומה לשיפור פני העיר

 

bottom of page