top of page

סוגיית ים המלח

פלס ים המלח יורד כיום במהירות של כ-1.2 מטר בשנה;

בשנת 2012 מפלס ים    המלח ירד ב-1.5 מטר;

אם לא יחול מפנה בתהליכי הידלדלות הימה, המפלס ימשיך לרדת עוד כ-100 שנה עד שיתייצב בגובה של כ-550 מטר מתחת לפני הים.

 

הפתרונות המוצעים

רעיון תעלת הימים אינו חדש. בנימין זאב הרצל כתב ביומנ בשנת 1896: "עם המומחה לחשמל קרמנצקי שוחחתי ארוכות. .... לחופי ים–המוות עתיר המלחים אפשר להקים תעשיות גדולות לחומרים כימיים. את המים המתוקים הזורמים לשם עכשיו יהיה אפשר להטות ולהשתמש בהם לשתייה. תחליף לזרימה - להעביר מים מן הים התיכון דרך תעלה שבחלקה תהיה תת–קרקעית, בגלל האזור ההררי (אטרקציה עולמית), ואילו את הפרש הגובה בין שני הימים אפשר לנצל ככוח מניע להפעלת מכונות (מפל מים). הרבה אלפים של כוחות–סוס."

תעלת המים

קיימת הבנה מסוימת לגבי המצב הקטסטרופלי של ים המלח. לאורך השנים הוצעו מספר פתרונות לבעייה. הפתרון הטבעי של שיקום נהר הירדן והנחלים באגן היקוות ים המלח מעולם לא נשקל בצורה רצינית. לעומת זאת, הרעיונות של מילוי ים המלח דרך תעלות מהים התיכון או מים סוף זכו להתייחסות מכובדת.

מובל השלום

כעת עת מקדמים את פרויקט מובל השלום ים סוף/ים המלח (RSDS) הכולל הקמת מתקן שאיבה ל-2 מיליארד מ"ק מים בשנה בעקבה, העברת המים באמצעות מנהרות ותעלות פתוחות לים המלח, ניצול הפרש הגובה לייצור אנרגיה חשמלית, שימוש בחשמל זה להתפלת 850 מיליון מ"ק מי שתייה בשנה (מתוכם 60 – עבור ישראל, כ-60 עבור הרשות הפלסטינית והיתרה עבור ירדן) והזקרת התמלוחת (מי רכז) בהיקף של כ-1,040 מיליון מ"ק לשנה, לים המלח. יצוין כי כמות זאת לא תספיק לייצוב מפלס הימה המתייבשת.מתוכנן לבצע את הפרויקט בתמיכתו של הבנק העולמי, אשר, לפי עמדת המשרד להגנת הסביבה, מתמקד בבניית "מערך אספקת מי שתייה לירדנים תוך מתן משקל גדול להיבטים כלכליים ביחס להיבטים אחרים, לרבות היבטים סביבתיים-אקולוגיים."

 

הסיכונים הסביבתיים:

התפרצות ביולוגית (בעיקר פריחת אצות וחיידקים במים) כתוצאה מערבוב של מים ים המלח עם מי ים סוף;

היווצרות ושיקוע גבס כתוצאה מערבוב המים של הימים;זיהום מאגרי מי תהום בערבה במהלך העבורות וכתוצאה מחדירת מי ים;

זיהום אוויר ממתקני חשמל נוספים, אשר יידרשו לצורך הפעלת מתקן ההתפלה;

ריאקציות כימיות בלתי צפויות בים המלח.

 

לפי ההערכה המדעית במחקר של המכון הגיאולוגי כדי שתסריטים אלה יתרחשו די בהזרמת 350 מיליון מ"ק מים לים המלח. רשימת הסיכונים אינה סגורה. כל פרויקט של התערבות בטבע בקנה מידה כזה יוביל לתוצאות והשלכות שלא קיימת דרך לנבא, לחשב או למדל.

 

 

התמונות בעמוד הזה הן משמורת הטבע עינות צוקים
התמורות במאזן ים המלח

רוב מקורות המים שנכנסו בעבר אל האגם מוסטים למקומות אחרים, ומהנותר באגם עצמו שואבים כמויות נכבדות לצרכי התעשייה.

בשנת 1954 הוגבה סכר דגניה כדי להגדיל את נפח המים בכנרת, ומאז נחסמה כליל זרימת המים מהכנרת לים המלח, למעט בשני חורפים גשומים במיוחד בהם שחררו מים כדי למנוע הצפות מסביב. מאז תחילת פעילותו של המוביל הארצי בשנת 1954 ירדה זרימת המים בירדן ב-98%.

 

במאה השנים האחרונות כמות המים המתאדים ירדה בהתאם לירידת השטח של האגם: השטח ירד ב-31.6%, כמות יציאות המים (רמת האידוי) – ב-29.3%. לעומת זאת הגריעה האנושית ממאזן המים של ים המלח מגיעה כיום ל- 80% ממה שניגר לאגם בעברו הטבעי. לכן תהליך התייבשות הימה הוא תהליך מואץ והמצב מחמיר עם הזמן.

 

הערכת הנגר השנתי עד סוף שנות ה-40 של המאה ה-20 היא בין 1.75 ל-2 מיליארד מ"ק, מתוכם סיפק הירדן כ- 1.25 מיליארד מ"ק. בשנת 2011 הגיע מפלס ים המלח לגובה של 425 מטר מתחת לפני הים.


 

התוצאות הסביבתיות

צמצום נפח המים גורם לתוצאות הרסניות לסביבה:

  •  גידול בריכוז המלחים;

  •  ירידה מתמשכת של מפלס האגם;

  •  נסיגת קו החוף.

 

 

bottom of page