top of page

ניהול סביבתי של מהלך הבנייה -

הגנת בתי גידול של החי והצומח

סקרים אקולוגיים
הצלת פרחי הבר  

אחת הבעיות הסביבתיות החמורות ביותר היא הריסת השכבה העליונה, הפוריה, של הקרקע. כל החיים על פני כדור הארץ, לפחות בצורתם העכשווית, אפשריים רק בנוכחות הקרקע – היא משמשת מצע לצמחייה ובסיס לגידול האוכל. קרקע היא משאב הכי יקר בישראל והיחיד שלא ניתן להגדיל את כמותו או לייבא. אולם בשלב של חפירה הקודמת לכל בנייה או סלילת כביש מורידים את השכבה הפוריה של הקרקע וזורקים אותה למזבלה ללא כל רחמים. שם היא כבר אינה יכולה לתפקד כבית גידול לצמחים. כך נכדחו מינים רבים של פרחי בר וגם אורגניזמים אחרים. 

 

הצמחייה באתר היא חלק חשוב בסביבה הויזואלית עבור בעלי החיים באזור. עצים ושיחים במקום הם נקודות אחיזה ומקור לאוכל עבור ציפורים העוברים מעל המקום. 

כחלק מתכנית מזעור הפגיעה בבתי הגידול הוחלט להציל את צמחי הבר שנמצאו באתר, לשמר אותם בשמורת פרחי הבר הירושמית במהלך ביצוע עבודות החפירה והבנייה ולשלב אותם בעיצוב שטחים פתוחים בבניין לאחר האכסלום.

 

כשלב ראשון בביצוע תכנית זאת, כבר בעת ביצוע הסקרים האקולוגיים, ביום 17.12.2007 אוכלוסיה גדולה של חצבים הועברה משטח הבנייה לחממה שבשמורת פרחי הבר בנווה יעקב. פעולת ההצלה כללה: הוצאת בצלים ושורשים, העברה בעציצים לשמורה ושתילה במקום החדש.

בפרויקט עגנון 11 בירושלים הוחלט לפעול אחרת. טרם תחילת כל עבודות באתר בוצעו בו מספר סקרים אקולוגיים. הסקרים נערכו על ידי ד"ר אנה גודנבה.

הסקר הראשון התקיים באוקטובר 2007. אותרו כעשרים יחידות חצב מצוי (Urginea maritime) שהוא צמח מרפא מוגן לפי החוק בישראל.

בהסקר השני, שנערך ביום 17.12.2007 אותרו אוכלוסיות גדולות של חצבים, גלאדיאולות  כרורוסמיה (crocosmia) וצמחים בצליים אחרים. בשטח נמצאו מספר אבנים שבהם גדלים באופן טבעי רקפות וחצבים.

בסקר השלישי ביום 14.1.2008 אותרו אוכלוסיות גדולות של רקפות, נוריות וכלניות אחדות. כמו כן אותרו פרחים אחדים של חוטמית עין-הפרח. אותרו גם ציפורים המשתמשים בעצים המעטים בשטח. 


 

שנתיים אחרי אכלוס הבניין, ביום 12.1.2014 האקולוגית ד"ר אנה גודנבה שוב הגיעה לאתר כדי להחזיר את פרחי הבר.

החצבים השתלבו בערוגה המרכזית קרוב לכניסה לבניין.

שלבית – ליד הכניסה לשורת הקוטג'ים.

ועיריונית צהובה – בסמוך לחצבים.


 

שימור פרחי הבר

במשך שנים שהו הצמחים מאתר אגנון 11 בשמורת פרחי הבר הירושלמית בנווה יעקב.

החצבים אף יצרו "שביל שלמה" מיוחד בשמורה והתרבו היטב.

 

החזרת פרחי הבר לאתר
bottom of page