top of page

יצרנות אקולוגית בעיר

כל עיר מודרנית – היא מערכת מושתתת על הזנה מבחוץ. אוכל, מים, אנרגיה – מיוצרים, לרוב, מחוץ

לערים ומובאים אליהן. בכך טמון סיכון גדול עבור תושבי הערים.

 

בזמן מלחמת העולם השנייה המצור על עיר לנינגרד נמשך 880 יום. כדי להתגונן בפני הרעב התושבים החלו לגדל כרוב ומלפפונים בפארקים עירוניים.

 

גם כיום הישענות על אספקה מבחוץ מסכנת את הערים – תקלה במערכת ממוחשבת או תופעות טבע די שגרתיות, כמו שטפון או שלג, עשויות לפגוע בביטחון התזונתי של תושבי הערים. לכן גידול מזון בתוך ערים הוא הכרחי.

 

כיום פותחו שיטות וטכנולוגיות מתקדמות לגידול מזון על גגות וקירות בתים בערים. שיטות אלה בהחלט עשויות לחזק את הביטחון התזונתי של התושבים. אך רק בתנאי אחד – אם האוויר בסביבה המיידית של הגידולים החקלאיים האלה יהיה מספיק נקי כדי לא לזהם אותם.

 

רופאים מזהירים מאיסוף פירות יער ופטריות במרחק קטן מ-100 מטר מהכבישים. זאת משום שאלה נוטים לאגור מזהמים שונים (עופרת, מתכות כבדות וכו') מפליטות הרכבים. עד למציאת פתרון לבעיית זיהום האוויר, גידול המזון על גגות וקירות בתים יסכן את בריאות האדם.

 

הפתרון המוצע כולל שימוש בטכנולוגיות סביבתיות מתקדמות, אך עיקרו בגישה תכנונית חדשה, מותאמת במיוחד לתנאי המגורים בערים הישראליות, לאקלים ולאורח החיים המקומיים.

ישראלים מבזבזים הרבה זמן בנהיגה. אבל חצי מכל הנסיעות בעיר – הן נסיעות קצרות מאוד מבחינת המרחק – עד 2000 מ':

-להביא ילדים לגן, לבית ספר,

-להגיע לרופא או לבית מרקחת,

- לבוא לבריכה, לחדר כושר,

- לעשות סידורים: דואר, בנק,

-לערוך קניות וכו'.

 

זה מרחק שניתן לכסות בהליכה של 25 דקות או פחות. אם ברחובות יהיה מרחב הליכה נוח, האנשים יעדיפו ללכת במקום לעשות נסיעות אלה. התוצאה תהיה: פי 2 פחות זיהום אוויר.

וזה עוד לא הכול! ניתן להקטין את זיהום האוויר מרכבים עוד פי 3!

 

בשתי התמונות המרחק בין הבית לבית הספר זהה. אולם במערכת הדרכים שבנויה כרשת (תמונה בצד שמאל) הדרך תהיה פי 3 יותר קצרה מאשר במערכת הבנויה כעץ (תמונה בצד ימין), משמע : פי 3 פחות זיהום אוויר.

 

גם זה לא הכול! יש אפשרות להקטין את זיהום האוויר מרכבים עוד פי 2! חלק מהמדרכה יכול לנוע! למה להיכנס לאוטו או לאוטובוס אם חלק מהרחוב עצמו יכול לזוז? 

 

מקור אנרגיה למסוע - הצללות סולאריות פוטו-ואלטאיות. מחיר הנסיעה למשתמש - חינם. מהירות ממוצעת - 10 ק"מ לשעה (פי 2 ממהירות הליכה). זאת אומרת שמרחק של 4 ק"מ יהפוך להיות מרחק הליכה וכמות הנסיעות בעיר תוקטן עוד פי 2.

 

עצים X רשת X מסוע = פי 12 פחות זיהום אוויר בערים!

 

עלות כוללת של מטר רץ של מסוע – 16.5 אלף ש"ח (לעומת 307 אלף ש"ח למטר רץ של תשתיות רכבת קלה).

 

אין הוצאות הרצה שוטפות ולא נדרש ציוד נוסף (כמו רכישת קרונות ברכבת קלה).

 

הוצאות תחזוקה למסוע – 2% לשנה (330 ש"ח למטר רץ).

 

לפי דעת הרבנים, מסוע בדומה למעלית שבת, כשר לשימוש בשבת. לכן יקטין את זיהום האוויר מהרכבים במהלך כל ימי השבוע.

 

לנטוע ארבע שורות עצים לאורך הרחובות ולשלב במדרכות מסועים - זה לא יקר וזה לא ידרוש שינוי תשתיות. אבל התוצאה תהיה מדהימה! 

 

bottom of page