top of page

הגנת הסביבה במסורת היהודית

 

שמיטה 

שמיטה – אחת המצוות שחלות רק בארץ ישראל. היא דורשת להימנע מעיבוד קרקע במשך שנה שלמה, אחת לכל שבע שנים:

וְשָׁבְתָה הָאָרֶץ, שַׁבָּת לַיהוָה

שֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע שָׂדֶךָ, וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְמֹר כַּרְמֶךָ; וְאָסַפְתָּ, אֶת-תְּבוּאָתָהּ

וּבַשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִת, שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן יִהְיֶה לָאָרֶץ--שַׁבָּת, לַיהוָה

(ויקרא כה, ב-ד)

בפסוק זה בולט המוטיב של שבת ושבתון כהשבה, כלומר בשנת השמיטה, שהיא שנת שבתון, האדמה שבה אל בעליה המקורי – בורא העולם. השבה זאת היא חיונית להתחדשות הקרקע.

וְכִי-תָבֹאוּ אֶל-הָאָרֶץ, וּנְטַעְתֶּם כָּל-עֵץ מַאֲכָל--וַעֲרַלְתֶּם עָרְלָתוֹ, אֶת-פִּרְיוֹ; שָׁלֹשׁ שָׁנִים, יִהְיֶה לָכֶם עֲרֵלִים--לֹא יֵאָכֵל וּבַשָּׁנָה, הָרְבִיעִת, יִהְיֶה, כָּל-פִּרְיוֹ--קֹדֶשׁ הִלּוּלִים, לַיהוָהוּבַשָּׁנָה הַחֲמִישִׁת, תֹּאכְלוּ אֶת-פִּרְיוֹ, לְהוֹסִיף לָכֶם, תְּבוּאָתוֹ(ויקרא יט, כג-כה)על בני האדם לדאוג ליצירת סביבה נאותה ומתאימה במקום מגוריהם – אם אנשים מתיישבים באזור מסוים עליהם לנטוע בו עצים.


 

נטיעת עצים
בל תשחית

"בל תשחית" הוא איסור מדאוריתה (כלומר מהתורה) על השחתת דבר שבני אדם יכולים ליהנות ממנו. מקורו בפסוק האוסר לגדוע בשרירות לב עצי פרי:

רַק עֵץ אֲשֶׁר-תֵּדַע, כִּי-לֹא-עֵץ מַאֲכָל הוּא--אֹתוֹ תַשְׁחִית

(דברים כ, כ)

האיסור המקראי מתייחס אמנם לסיטואציה ספציפית של בניית מתקנים צבאיים בעת מלחמה, אך משמעותו היא רחבה בהרבה.

הפסוק מצביע על מקומו של אדם כחלק המטבע (כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה) וכך יישאר לנצח. מכאן לפי העקרון של חיי עולם וחיי שעה נגזרת קביעת ההררכיה בין דברים חשובים, אך זמניים, כגון צרכי צבא, לבין דברים שחשיבותם היא קבועה ותמידית, כגון שמירה על הטבע כמקור המזון לאדם.

חשוב להדגיש כי האיסור להשחית עץ פרי נקבע דווקא בהקשר של מלחמה. כלומר למרות הסכנה הישירה לחייהם האנשים שעליהם חל האיסור חייבים להתחשב באינטרסים של הדורות הבאים. אף אם הם עצמם לא יוכלו ליהנות מהפירות עליהם לשמור על עצי הפרי.

 


 

יובל

מוטיב ההשבה חוזר (שב) גם במצוות יובל:

בִּשְׁנַת הַיּוֹבֵל, הַזֹּאת, תָּשֻׁבוּ, אִישׁ אֶל-אֲחֻזָּתוֹ

(ויקרא כה, יג)

גם זאת מצווה שחלה רק בארץ-ישראל: אחת לחמישים שנה המקרקעין מוחזרים לאנשים שקיבלו אותם בחלוקת הנחלות המקורית או לצאצאיהם. דרישה זאת מחזקת קשר בין אדם ואדמה לאורך דורות ומוענת ניכור האדם מהטבע.

 

 

bottom of page